indledningom franzmaleriertegninger

Om Franz Füchsel

Franz Füchsel, kommer fra storbyen Skærbæk, mellem Ribe og Tønder, hvor han fødtes i 1927 som nr. tre i en børneflok på seks. Han blev tidligt “udlånt” til en moster som flyttede til København og fik med det som baggrund en levevej, der var noget usædvanlig i forhold til at han var blevet i Skærbæk.

Efter endt skolegang i Lyngby kom han på Kunsthåndværkerskolen hvor han blev uddannet reklametegner. Allerede under uddannelsen måtte han skaffe sig midler til at betale transport, skolepenge, materialer og lommepenge, og det blev starten på hans fremtid som humoristisk tegner. Skønt begyndelsen var svær blev han dog hen ad vejen i stand til at sælge tegninger til mange europæiske og oversøiske lande.

I en periode på 12 år delte han tegnestue med kollegerne, Hans Qvist og Flemming Holbek. Han arbejdede i 25 år på Billed Bladet og lige så længe på FDM’s MOTOR. Siden 1958 har han arbejdet på Ekstra Bladet. På Hjemmet siden 1980, hvor han hver uge skrev og tegnede på sin egen side, som han stoppede med i 2005.

Franz Füchsel har skrevet flere børnebøger og hans tegninger er udsendt i utallige bøger. Han har skrevet revytekster og har sammen med Hans Qvist lavet flere TV-shows og er absolut “Still going strong”. I 1987 modtog han “Den gyldne tegnestift” af sine kolleger i Danske Bladtegnere og senere i 1994 fik han Cross-prisen for godt kollegialt og faglig arbejde.

Malerierne er ikke ren hobby, men en del af den udvikling, der skal til for at bryde det manér-agtige i det daglige arbejde. Han har udstillet malerier i Skive, Skærbæk, Bjerringbro, Odense og Nyborg.

I 2002 fik Füchsel Kaj Svarres Legat, af Danske Bladtegnere kaldet “Den lille Cavlingpris” og i 2003 har Det Kongelige Bibliotek udstillet hans tegninger på Diamanten.

Copyright © 2009 Franz Füchsel - Alle rettigheder forbeholdes